Ensimmäinen kerta katsastuksessa

Auton vieminen ensimmäistä kertaa katsastukseen saattaa olla hyvinkin jännittävä tilanne. Varsinkin naisia auton vieminen katsastusasemalla voi jännittää, yksinkertaisesti siitä syystä ettei tiedetä mitä siellä tapahtuu ja miten tulee toimia!

Mitä pitää muistaa?

Pidä huoli, että käytät ajoneuvon katsastuksessa vaadittuun päivämäärään mennessä. Katsastusajankohdan voi tarkistaa rekisteriotteesta tai Trafin sivuilta oman ajoneuvon tiedot kohdasta. Huolehdi, että olet maksanut ajoneuvon verot ja vakuutusmaksut. Varaa etukäteen aika katsastukseen tai varaa tarpeeksi aikaa jos menet jonottamalla katsastusasemalle. Ajoneuvon voi katsastaa kuka tahansa. Ajoneuvon omistajan ei ole välttämätöntä olla paikalla.

Ota mukaan ajoneuvon rekisteriote jos se on sinulla tallessa. Jos olet mittauttanut ajoneuvon päästöt etukäteen, ota mukaan todistus tehdyistä mittauksista.

Saapuessasi katsastusasemalle, jätä ajoneuvo pysäköintialueelle ja mene toimistoon. Ilmoittaudu toimistossa ja maksa katsastus. Katsastusmies saattaa tarjota mahdollisuutta mennä seuraamaan katsastusta. Tämä ei ole pakollista, voit myös odottaa asiakastilassa. Katsastuksen päätyttyä saat katsastustodistuksen. Katsastaja kertoo onko auton katsastus hyväksytty vai hylätty. Katsastaja kertoo myös mahdollisista korjauskehotuksista ja jatkotoimenpiteistä.

Opaskatsastukseen

Mitä asioita voin itse tarkastaa ajoneuvosta ennen katsastusta?

On useitakin toimenpiteitä joita voi suorittaa itse ennen katsastusta ja näin välttyä mahdollisilta pieniltä korjauskehotuksilta. Tarkasta rekisterikilpien olevan hyvin paikoillaan. Katso rengaspaineet ja varmista niiden olevan sopivat. Varmista renkaiden kunto ja riittävä urasyvyys. Nastarenkaiden kohdalla kiinnitä huomiota nastojen määrään.

Testaa turvallisessa paikassa jarrujen toimivuus, myös käsijarrun. Tarkasta valaisimien toiminta. Niin lähivalot, kaukovalot, parkit, peruutusvalot kuin rekisterikilvenkin valo. Kokeile myös suuntavilkkujen toimivuus. Äänimerkki saattaa jäädä tavallisessa ajossa helposti käyttämättömäksi, testaa sen toimivuus.

Huomioi parkista lähtiessäsi, jääkö ajoneuvon alle lätäkköä. Lätäkkö enteilee vuotoa ajoneuvosta. Tätä ei tietenkään katsota hyvällä katsastuksessa.

Tarkasta tuulilasinpesunesteen tilanne, lisää tarvittaessa. Testaa pyyhkijöiden toimivuus. Huomioi myöskin tuulilasin sekä peilien kunto.

Mitä jos ajoneuvo ei mene katsastuksesta läpi?

Jos ajoneuvon katsastus hylätään, katsastuksessa havaitut viat ja puutteet on mahdollista kunnostaa ja suorittaa jälkitarkastus kuukauden kuluessa määräaikaiskatsastuksesta. Kuukauden kuluttua ajoneuvo on ajokiellossa, jos jälkitarkastusta ei ole suoritettu asianmukaisesti. Tällöin auton katsastamiseksi täytyy tehdä uusi määräaikaistarkastus. Ajokiellossa olevalla autolla ei saa ajaa liikenteessä.

Katsastuksessa hylätylle ajoneuvolle katsastaja voi antaa luvan ajaa korjaamolle ja takaisin katsastukseen, jos auton kunto sen mahdollistaa. Katsastaja voi antaa katsastuksesta hylätylle autolle ajokieltoa, jos auton viat ovat vakavia, eikä auto näin ollen nykyisessä kunnossaan sovi liikennekäyttöön. Ajokieltoisella autolla EI saa ajaa liikenteessä. Tässä tapauksessa siirrot korjaamolle tapahtuvat esimerkiksi hinausautolla.

Katsastamattomalla autolla ajo

Suomessa arvioidaan olevan kolme miljoonaa liikennekäytössä olevaa autoa. Näistä katsastamattomia on noin 30.000. Katsastamattomalla autolla ei saa ajaa. Tämän ihmiset unohtavat helposti ja ajelevat surutta autolla tapauksissa joissa katsastuksen ajankohta on vahingossa päässyt unohtumaan. Katsastusasemat ovat karkeasti arvioineet, että jopa joka kymmenes autoilija tuo auton katsastukseen myöhässä.

Katsastamattomalla autolla ajamisesta saattaa seurata sakot. Joissain tapauksissa voi selvitä huomautuksella, jos esimerkiksi katsastuksen ajankohta on juuri päättynyt ja kyseessä on inhimillinen unohdus. Pääsääntö kuitenkin on, että katsastamattomalla autolla ei saa ajaa liikenteessä. Poliisit saavat tänä päivänä helposti kiinni katsastamattomat autot liikenteessä. Poliiseilla on käytössään autoissa lukulaitteet, jotka lukevat vastaantulevien autojen rekisterinumerot ja laite ilmoittaa automaattisesti autoista, joissa on katsastus suorittamatta tai verot maksamatta. Lukulaite kertoo poliisille myös jos auto on varastettu tai omistajalla on etsintäkuulutus päällä. Näitä lukulaitteita on mahdotonta välttää. Ne tunnistavat auton rekisterikilven heti ja järjestelmä etsii tiedot ihmisen puolesta.

Kannattaa siis pitää huoli, että käyttää autonsa ajallaan katsastuksessa, jotta välttyy sakoilta. Katsastuksesta huolehtiminen asianmukaisesti takaa myös toisille tiellä liikkujille turvallisen ympäristön.